Haşhaş Tohumlu Sütlü Tam Buğday Ekmeği

Her hafta bir ekmek denemesi yapıyorum. Kimini çok beğeniyoruz, kimini dilimleyip buzluğa atıyoruz(!)

Bu hafta sonu kardeşlerimle yaptığımız kahvaltı içindi ekmeğimiz. Yeğenim Leyla (1,5 yaş) da dahil herkesten tam not aldı, bana da sizinle paylaşmak düştü.

Dışı çıtır kabuklu, içi pamuk gibi, haşhaş tohumlarının ağzınızda  lezzet patlaması yarattığı bu ekmeği mutlaka deneyin. 

Tarif ise daha önce yaptığım ekmek denemelerinden bir karışım. 






Malzemeler:
  • 3,5 bardak tam buğday, beyaz un karışımı (400 gr tam buğday+100 gr beyaz un)
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik süt (200 ml)
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik su (200 ml)
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz (6 gr)
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 silme tatlı kaşığı instant kuru maya (6 gr)
  • 2 çorba kaşığı haşhaş tohumu

Yapılışı:
  1. Un, kuru maya, tuz ve haşhaş tohumu geniş ve derin kaba koyun ve tel karıştırıcı ile karıştırın.
  2. Süt, su, zeytinyağ ve balı ekleyin ve hamuru yoğurun.
  3. Hamuru mikserin yoğurma ucu ile yoğurabilirsiniz. Bu durumda 10 dakika yoğurma yeterli olacaktır. Eğer elle yoğuruyorsanız 5 dakika daha fazla yoğurmanız gerekir.
  4. Hamuru yağlanmış bir kaba koyup üzerini ortun ve yaklaşık 1,5 saat mayalandırın.
  5. Bu süre sonunda mayalanan hamur hacminin 2 katına çıkacaktır.
  6. Hamuru unlanmış tezgaha alın ve içindeki havanın bir kısmını çıkararak şekil verin.
  7. Hamuru unlanmış fırın tepsisine koyun ve üzeri örtülü olarak 1 saat daha mayalandırın.
  8. Fırını 230 dereceye getirin ve içine ısıya dayanıklı bir kapta 1 bardak kaynar su koyun.
  9. Fırın ısındıktan sonra (yaklaşık 10 dakika) kaynar su dolu kabı çıkarın.
  10. Hamurun üzerini fırça ile su ya da süt ile ıslatın ve ucu düz, keskin bir bıçakla çizik atın (hayal gücünüze kalmış 3 verev ya da yukarıdaki gibi kare içine x olabilir).
  11. 230 derecelik fırında 10 dakika pişirdikten sonra fırın ısısını 210 dereceye düşürün ve yaklaşık 20 dakika ya da üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
  12. Ekmeği fırından çıkardıktan sonra tel ızgara üzerinde soğutun.
  13. Bu bağlantıdaki püf noktalarına dikkat etmeyi unutmayın.

2 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım arkadaşımmm.sen tam bir ustasın.

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık şekercim. Tüh keşke hsonu gelirken 2 dilim kap deseydim:))

    YanıtlaSil

Bana mesaj bırakabilirsiniz:)