Ekmek... Güzel Bir Başlangıç...



40 Fırın Ekmek ile basladığım ekmek serüvenine Ekmek Sanatı ile devam ettim. Okuduklarım ekmek hamuruna bir kez elinizi sürdünüz mü vazgeçmenin kolay olmayacağıydı. Tam da dedikleri gibi oldu, unun ellerimin arasında hamur olması, pişerken yaydığı kokunun tüm evi sarması, piştikten sonra sizinle konuşması, soğumasını beklemek için sabretmek, ve elbetteki ağızda bıraktığı lezzet ben de (ve ailemde) bağımlılık yaptı.

Elime, gözüme, kulağıma, burnuma, ruhuma çok iyi geldi ekmek yapmak, iyi ki denemişim, iyi ki ekmek dostlarıyla tanışmışım.

Yukarıdaki ekmeği beğendiğim bir kaç tarifi ve pişirme yöntemini birleştirerek oluşturdum ve defalarca denedim. Her seferinde harika sonuçlar verdi. Adını Yumuşak kabuklu tava ekmeği koydum:) 40 Fırın Ekmek ve Ekmek Sanatı okurları hangi tarifleri karıştırdığımı anlamışlardır:)

Malzemeler:

  • 3 bardak un (420 gr)
  • 1/2 su bardağı yoğurt (120 gr)
  • 1/2 su bardağı su (120 ml)
  • 1 tepeleme çorba kaşığı (25 gr tereyağı)
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz (6 gr)
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 silme tatlı kaşığı instant kuru maya (6 gr)
  • 1 yumurta


Yapılışı

  1. Un, kuru maya ve tuz bir kaba konur ve tel karıştırıcı ile karıştırılır.
  2. Yoğurt, su, tereyağı, yumurta ve balı ekleyin ve hamuru yoğurun.
  3. Hamuru mikserin yoğurma ucu ile yoğurabilirsiniz. Bu durumda 10 dakika yoğurma yeterli olacaktır. Eğer elle yoğuruyorsanız 5 dakika daha fazla yoğurmanız gerekir.
  4. Hamuru yağlanmis bir kaba koyup üzerini ortun ve yaklaşık 1,5 saat mayalandırın.
  5. Bu süre sonunda mayalanan hamur hacminin 2 katına çıkacaktır.
  6. Hamuru unlanmış tezgaha alın ve içindeki havanın bir kısmını çıkararak şekil verin.
  7. Hamuru unlanmış fırın tepsisine koyun ve üzeri örtülü olarak 45 dakika daha mayalandırın.
  8. Fırını 210 dereceye getirin ve içine ısıya dayanıklı bir kapta 1 bardak kaynar su koyun.
  9. Fırın ısındıktan sonra (yaklaşık 10 dakika) kaynar su dolu kabı çıkarın ve 
  10. Hamurun üzerini firça ile ıslatın ve ucu düz, keskin bir bıçakla çizik atın (hayal gücünüze kalmış 3 verev ya da yukarıdaki gibi kare içine x olabilir) ve hamurunuzu susam, çörek otu vs. serperek fırına koyun. 
  11. 210 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika ya da üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
  12. Ekmeği fırından çıkardıktan sonra tel ızgara üzerinde soğutun.


Püf Noktaları

  1. Unu mutlaka eleyin. Beyaz unun 2 bardağını tam buğday, kepek, çavdar ya da yulaf unuyla (ya da hepsini karıştırarak) kullanırsanız ekmeğiniz daha doyurucu ve daha lezzetli olacaktır.
  2. Ekmek işine eliniz alıştıktan sonra, tuzu, hamuru bir miktar yoğurduktan sonra ekleyin.
  3. Bütün malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekmektedir.
  4. Hamur ele yapışmayan ve kolay şekil alabilir bir yapıda olmalıdır. Her unun su kaldırma oranı farklı olduğu için eğer hamurunuz sert ise 1 kaç kaçık su, çok yumuşak ise 1 kaç kaşık un eklemelisiniz.
  5. Ekmeğinizi küçük porsiyonlar halinde de yapabilirsiniz. Bu tarif buna uygundur. bu durumda 190 derecede 20 dakika ya da üzeri iyice kızarana kadar pişirmeniz gerekmektedir.
  6. Hamuru fırına vermeden önce üzerine attığınız kesiklerin; tek seferde, bastırmadan ve 1 cm derinliğinde olması gerekmektedir.
  7. Ekmeği fırından çıkardıktan kendi kabı içinde soğumaya bırakırsanız ekmek terleme yapacak ve altı ıslak ıslak olacaktır.
  8. Ekmek fırından çıktıktan sonra pişmeye devam eder, hemen keserseniz hamur olabilir, biraz soğumasına izin verin:)
Afiyet Olsun

6 yorum:

  1. Gökçecim ellerine sağlık şahane gözüküyor :) kokusu burnuma geldi :) afiyetle yiyin.

    YanıtlaSil
  2. kokusu buraya geldi. Bende bloğuma beklerim.

    Görüşmek üzere
    www.bakbuharika.blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. Mis gibi ekmek koktu desem yeridir.Sanırım en güzeli ekmeğini kendin pişirmek.hiç denemedim sizin ekmeği görünce bi cesaret geldi yapsammı? acaba
    Afiyetle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni bir tarif daha yazdım, mutlaka denemelisiniz, vazgeçemeyeceğinize eminim:)

      Sil

Bana mesaj bırakabilirsiniz:)